Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin,,çocukların anlayabileceği şekilde sadeleştirmesini, ülkemizce imzalanmasının hemen ardından, o günlerin heyecanı içinde yaptım.
Daha sonraki yıllarda metne baktığımda bazı maddelerini (5, 25, 27) tam ifade edemediğimi, bazı maddelerini (42, 43.....) ise atlamış olduğumu fark ettim. Ve 2003 yılı başında oturup yeniden gözden geçirdim.
Çocuk haklarının çocukçaya çevrilmesi ile ilgili olarak bugüne kadar sadece hukukcular ve insan hakları savunucularından, ülkemizce sözleşmenin 17.29.30.maddelerine konan çekinceleri, çekinceleri belirterek de olsa çevirmediğim için eleştiri aldım. Onlar, bir hukuksal metin olarak, sözleşmenin bütünlüğünün bozulmasına itirazları noktasında haklıydılar. Ben, çekinceyi sözcük olarak anlamayan, çekinceli maddelerin hangisi olduğunu unutan veya karıştıran çocuğun, kanunla başının derde girmesine, çocukların hayrına bir şey yapmak isterken, onların zarar görmesine neden olmaya itirazım noktasında haklıydım. Gözden geçirmede bu temel eleştiriyi dikkate aldım ancak benim kaygılarımı da gideren bir yol izledim.
Yeni çalışmada, ilk metinde etkin olan ve bir çok kez, 'BENİM HAKLARIM' adı ile basılmasına temel oluşturacak şekilde kullandığım 'ben' dilini 'biz' diline evirmeye çalıştım. Sözleşmede tanımlanan hakların, bir çocuğun değil bütün çocukların hakları olduğunu, önce çocuklar kavrasın istedim. Büyük çocuk küçüğün, avantajlı çocuk dezavantajlı çocuğun, erkek çocuk kız çocuğun kendisiyle aynı haklara sahip olduğunu bilsin istedim. Birbirlerine duyarlı olsunlar, kardeşlik, barış, adalet eşitlik ,özgürlük duygularıyla yetişsinler. Gelecekte, bugün insanlığın yaşadığı savaş, şiddet, açlık, yoksulluk, ayrımcılık gibi olumsuzluklar yaşanmasın.Yeni metinde de ilk metinde olduğu gibi, tüm çocukların tüm haklarından yararlandığını, anne babaları, yetişkinler ve görevlilerce, olumsuzluklara karşı esirgendiğini varsayan bir dil kullandım. Sevgi ve güvenin çocuklar için öneminden hareketle, dünyanın bugünkü haline karşın hayata ve bizlere güvensinler istedim.
Yeni metinde de yine 7_12 yaş gurubu çocuğu hedef aldım. Bu nedenle sözleşme metninde yer alan suistimal, suç, suç ikrarı, psikopat madde, mülteci, sömürü, işkence, kötü muamele, cinsel sömürü, fuhuş gibi sözcükleri kullanmadım.Bu sözcükleri, hem çocukların kafasını karıştırmamak hem de sözcüklerin tanımladıkları sorunların yaşanmadığı bir dünya, bir hayat idealinden hareketle kullanmadım.
Çocuklar için yaptığım en güzel şey diye düşündüğüm ve ara ara baktığımda mutlu olduğum ilk metni, ticari olmayan ve kalın çizgilerle de olsa evrensel insanlık değerlerine saygılı olduğu kanısına vardığım hangi kuruluş basmak isterse izin verdim.Sanırım böyle yapmaya da devam edeceğim.
Bir çok kez bir çok kurumu, kişiyi siteyi uyarmama rağmen çocuk haklarının çocukçası inanılmaz suistimal edildi. .Metni bozarak basanlar da oldu, kendi isimlerini yazıp yayınlayanlar da. Yine aynı nedenle izin verme kurallarımı sıkılaştırdım.
Artık yazılı iznimin dışında başka şeylere de dikkat ediyorum. Bir bütün halinde anlamlı olan metnin aynen ve tam kullanılmasını, metnin altına, telif haklarının tarafıma ait olduğunun belirtilmesini veya eser sahibi olarak adımın yazılmasını, basım için izin alan kuruluşun dışında başka bir kuruluşun adının geçmemesini ve bir örneğinin tarafıma gönderilmesini istiyor ve izliyorum.
HAKUKA
Hakuka;
Hakko ya da Hakuğa olarak da söylenir.
Bir evin duvarının dibinde, kapısının önünde kaynayan bir pınar demektir.
Siteye hakuka ismini verirken; hem çocukların hem de sayfanın; böyle küçük ama capcanlı ve büyüyebilen, akan, kendi şarkılarını neşeyle söyleyebilen bir ifadesi olsun istedim.Bir evin duvarının dibinde, kapısının önünde kaynayan bir pınar demektir.
Ve bu küçücük gözeden çıkan suyun; engellenmezse bir çaya, oradan bir büyük nehre karışmasını, denizlere ve okyanusa kavuşmasını, her insanı her canlıyı kucaklamasını görmeyi arzu ettim.
Ve çocuğu; sadece bir birey olarak değil de akan bir su gibi, değdiği dokunduğu her şeyle ailesiyle ailesi yoksa kaldığı yuvasıyla, komşusu, mahallesi, büyükleri küçükleri, şehri, kültürü ve dünyası ile kabul ettim.
Hakuka aynı zamanda; "Hak", "Hukuk", "Adalet" sözcüklerinin kısaltılmış halini de çağrıştırıyordu.
Bu nedenle çocuk hakları odaklı bu sitenin adını Hakuka olarak seslendirdim.
Hakuka eğitim amaçlı bir site değil. Eğitimi çok başarılı yapan gruplar ve okullar var.
Hakuka'da hak savunuculuğunda da çok iddialı değilim. Çok iyi çalışan dernekler ve hayatını vakfetmiş insanlar var.
Burada daha çok; başta çocuklar olmak üzere kadınların, engellenen bireylerin, yaşlıların ve tüm insanların, derelerin, ağaçların, hayvanların ve tüm canlıların onurlarına saygı duyan bir sayfa açmak istedim.
Çocuklara ve özellikle kız çocuklarına yönelik bir parça pozitif ayrımcılık yapmıyor değilim.
Hakuka için; yaşama ve insan olmaya küçük bir güzelleme çabası diyelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder